Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006


Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, δεν είναι όπως θα περιμέναμε, φαίνεται θα υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά δεν παύει και η δική σας παρουσία να είναι σημαντική στο να πούμε τους λόγους που σας καλέσαμε σήμερα σε μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Θυμάστε πολύ καλά ότι τον Απρίλιο πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση η οποία στις 14 Απριλίου ανεστάλη προκειμένου να υπάρξει μέσα από μια τριμελή Επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Εσωτερικών, η νομοθετική επίλυση αυτού του ζητήματος. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχει ουσιαστικά συνεδριάσει αυτή η Επιτροπή με ευθύνη του Υπουργείου, γιατί προσπάθησε να αλλοιώσει τη σύνθεσή της, δεύτερον, εμείς καταθέσαμε εγγράφως συγκεκριμένη πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή τον Ιούλιο ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο και αναμένουμε τέσσερις μήνες μετά τη δέσμευση του Υπουργείου ότι τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η ρύθμιση, απάντηση τόσο στη δική μας πρόταση όσο και στην πρόταση της ΚΕΔΚΕ.

Πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα επιδιώκουμε συνεχώς να υπάρξει συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής με τον Υπουργό Εσωτερικών, αρνείται πεισματικά να μας δεχθεί και αυτό δείχνει στην πράξη ότι ενώ στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης μας καλούσε να λύσουμε την απεργία και να πάμε σε διάλογο, φαίνεται ότι ούτε το διάλογο θέλει το Υπουργείο αλλά ούτε ουσιαστικά έλυσε και τα ζητήματα που έβαζε αυτή η απεργιακή κινητοποίηση.

Έχετε στα χέρια σας αναλυτικά την πρόταση, εμείς δεν διεκδικούμε κανένα νέο προνόμιο ούτε κανένα επίδομα, εμείς διεκδικούμε το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα να επεκταθεί και στους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως βλέπουμε ότι αντί η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της, το τελευταίο χρονικό διάστημα με την τροπολογία Τσιτουρίδη, ουσιαστικά αυτό που προωθεί και εκεί φαίνεται η διάθεσή της, είναι να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και ουσιαστικά θα βάλει σε κίνδυνο πολλές κατηγορίες εργαζομένων που πιθανόν να ανήκουν και σε αυτές που προτείνουμε εμείς να ενταχθούν.

Η ίδια κατάσταση είναι και στις υπόλοιπες δεσμεύσεις του Υπουργείου, δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την αύξηση των μηνιαίων κατ’ αποκοπή εξόδων, δεν έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει πλέον αναλυτικά τα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζομένους που απασχολούνται στις κατηγορίες που δικαιούνται αυτά τα ατομικά μέσα προστασίας και, το πιο σημαντικό, ότι θα μπούμε μεθαύριο στο Σεπτέμβριο και δεν έχει υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι δεν έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι, μια μεγάλη πλέον κατηγορία μετά τις μονιμοποιήσεις που έχουν γίνει με το Προεδρικό Διάταγμα, δεν έχουν πάρει ούτε την πενιχρή αύξηση του 2,5% που έδωσε με την εισοδηματική πολιτική.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί, όταν την ίδια στιγμή η πολιτική της κυβέρνησης μας οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των αποδοχών μας σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την άνοδο των καυσίμων και βέβαια με την κατάθεση του σχεδίου νόμου που επιχειρείται το επόμενο χρονικό διάστημα, βλέπουμε ότι και οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση είναι μόνο για τα ψηλά εισοδήματα.

Εμείς, και το λέω αυτό με υπευθυνότητα, σε αυτή την πολιτική και σε αυτή την τακτική που ασκεί το Υπουργείο Εσωτερικών θα αντιδράσουμε. Και θα αντιδράσουμε δυναμικά ενόψει και των δημοτικών εκλογών. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, και πρέπει να σας πω ότι είναι καθημερινή η πίεση που ασκείται σ’ εμάς, δε μπορούν ν’ ανεχθούν άλλο αυτή την κοροϊδία. Επί 17 χρόνια διεκδικούμε, συνεχώς παίρνουμε υποσχέσεις και συνεχώς οι κυβερνήσεις, ειδικά το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών το οδηγούν στις καλένδες.

Θα πρέπει να ξέρει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσει δυναμικές κινητοποιήσεις απ’ την πλευρά των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρώτη απάντηση είναι η στάση εργασίας που πραγματοποιούμε την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2006, 3ωρη στάση εργασίας, από τις 11:30 μέχρι το τέλος ωραρίου και συγκέντρωση στις 12:00 στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Υπουργείο Εσωτερικών. Συνδυάζεται και με το παρακάτω θέμα που θα σας αναλύσω, είναι η καταβολή του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζομένους των Παιδικών Σταθμών, των Αθλητικών Κέντρων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, αλλά και στην πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα από διάφορες κινητοποιήσεις, από το 1997 μέχρι το 2002, καταφέραμε να καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας σε όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο τη μεταβατική υπήρξε μεταφορά μιας κατηγορίας εργαζομένων, περίπου 4.000 είναι, που είναι στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Αθλητικά Κέντρα και στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, όπου δεν τους έχει καταβληθεί.

Όλοι μας λένε ότι θα πρέπει –και είναι η μοναδική κατηγορία σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ που δεν έχει καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας- κι αυτοί να πάρουν το πριμ παραγωγικότητας, αλλά όλοι πετάνε το μπαλάκι στον προηγούμενο, προκειμένου να αποφύγουν τις ευθύνες. Εμείς θεωρούμε ότι το κράτος έχει συνέχεια, δε μας ενδιαφέρει αν τα λεφτά τα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών ή το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, θα πρέπει άμεσα να καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας.

Και γι αυτό από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, ξεκινά αποχή των εργαζομένων, δηλαδή θα είναι στους χώρους εργασίας τους, δε θα παραλαμβάνουν παιδιά, δε θα πραγματοποιείται στις αθλητικές εγκαταστάσεις καμία διοργάνωση και βέβαια θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι να πεισθεί η κυβέρνηση να καταβάλλει και σε αυτούς το πριμ παραγωγικότητας.

Πρέπει να σας πω ότι έχουμε στείλει εξώδικο για την κινητοποίηση αυτή από τον Ιούλιο και δεν έχουμε πάρει όχι μόνο απάντηση, αλλά δε μας έχει καλέσει κανένας προκειμένου να συζητήσουμε. Δηλαδή πλήρης αδιαφορία στο σοβαρό αυτό ζήτημα. Επίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανοίξει ένα σοβαρό πρόβλημα: Έχουμε αποφάσεις Δικαστηρίων σε όλη την Ελλάδα, που τακτοποιούνται εργαζόμενοι στους Δήμους και κατατάσσονται σε κενές θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, βάσει των δικαστικών αποφάσεων.

Οι Δήμοι προχωρούν στην κατάταξή τους, κι όταν πλέον, ξέρετε πολύ καλά, η πρώτη μισθοδοσία υπόκειται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Επίτροποι με αφετηρία τον Επίτροπο στο νομό Κεφαλληνίας, αρνούνται να υπογράψουν τα χρηματικά εντάλματα. Έχουμε δυο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούν τον Δήμο Αργοστολίου, όπου η μεν πρώτη είναι αν δεν κάνω λάθος τον Ιούνιο, υπήρξε μια παρέμβαση δική μας και της ΓΣΕΕ τότε και είχε υποσχεθεί ο τότε Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κάνουν αίτηση ανάκλησης οι εργαζόμενοι και θα υπήρχε παρέμβασή του να ανακληθεί, δυστυχώς και η δεύτερη απόφαση με εισηγητή το σημερινό Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον κ. Κούρτη, είναι αρνητική.

Αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. έχουμε εργαζομένους που έχουν δικαιωθεί, που διεκδικούν το ελάχιστο που μπορούν να έχουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, επί 5 μήνες είναι απλήρωτοι. Εμείς γι αυτό το σκοπό αύριο συγκαλούμε πανελλαδική σύσκεψη όλων των Συλλόγων που έχουν αυτό το πρόβλημα και να είστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε σε ακραίες καταστάσεις.

Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κρατάει σε ομηρία και το επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες εργαζομένους, είναι μεγάλη κατηγορία εργαζομένων και από τη στιγμή που το δημοσιοποιήσαμε φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εργαζομένων που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα έχουμε και αύριο, το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει τις παρεμβάσεις που θα κάνει για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος, σύμφωνα με τη διάθεση που υπάρχει από εμάς πάντοτε και τις διαθέσεις που υπάρχουν από τους συναδέλφους.

Ήδη πρέπει να σας πω ότι στη Χαλκίδα υπήρξε κατάληψη του γραφείου του Επιτρόπου, υπήρξε απεργία των εργαζομένων, στο Ρέθυμνο οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει απεργία πείνας προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τα όργανα του κράτους και βέβαια το ίδιο θα ακολουθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και από τους υπόλοιπους συναδέλφους σε πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα.

Και το τελευταίο που πρέπει να σας πω αγαπητοί φίλοι είναι η συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, όπου εκεί μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα θα εκφράσουμε κι εμείς την αντίθεσή μας στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου ουσιαστικά μας οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση.

Ο Γιώργος Καταχανάς έχει το λόγο.

Γ. ΚΑΤΑΧΑΝΑΣ: Να σας ευχηθώ καλό χειμώνα πρώτα και κύρια κι εμείς πιστεύουμε ότι θα έπρεπε ένας καλός χειμώνας σε ότι έχει να κάνει με το να βαθύνει η συνείδηση του εργαζόμενου, ποιος είναι δίπλα του, ποιος είναι απέναντί του, να εκτιμήσει όπως είπε και ο Πρόεδρος και ενόψει δημοτικών εκλογών το ότι τα ζητήματα και τα κριτήρια για τον κάθε εργαζόμενο πρέπει να είναι πολιτικά, πολιτικό δηλαδή να είναι το κριτήριο που θα πάει στις δημοτικές εκλογές.

Το ποιες κυβερνήσεις πήρανε αυτά τα μέτρα με τη λογική ότι το κράτος έχει συνέχεια, με ποιους Δημάρχους και Δημοτικές Αρχές χειροτερεύει μέρα με την ημέρα η θέση των εργαζόμενων κι όχι μόνο η θέση των εργαζόμενων αλλά και αυτό που λέμε οι δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες καταργούνται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και όλα αυτά είναι συνεπακόλουθα γιατί αυτές οι καταστάσεις θέλουν και ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ένας ιδιώτης δηλαδή πρέπει να βαθαίνει αυτό που λέμε το βαθμό εκμετάλλευσης και αυτό ακριβώς κάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι Δήμαρχοι το ακολουθούν κατά γράμμα με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με τη μερική απασχόληση, με τα μπλοκ παροχής υπηρεσιών, με την αμφισβήτηση επί της ουσίας της σταθερής και μόνιμης εργασίας.

Μπροστά σε αυτά τα ζητήματα πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοιοι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα τουλάχιστον σε επίπεδα δευτεροβάθμια όπως εδώ στην Ομοσπονδία αλλά και στην ΑΔΕΔΥ, που δεν δίνουν το δικαίωμα στους εργαζόμενους να ελπίζουν στην αναχαίτιση αυτής της πολιτικής. Γιατί δεν στηρίζεται πρώτα και κύρια στο να ανατρέχουν και να αμφισβητήσουν τον ρόλο της άρχουσας τάξης και των κομμάτων που την εκπροσωπούν.

Με αυτή τη λογική διαφοροποιούμαστε και στο ζήτημα ως συνιστώσα του πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου που συμμετέχουμε μέσα στην Ομοσπονδία στο ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών καταθέτοντας μία πρόταση η οποία έχει να κάνει και με τις υπάρχουσες ειδικότητες οι οποίες ήδη με τον 2703/1999 μετά πάλι από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις ισχύουν αλλά με τέτοιους όρους που είναι αποτρεπτικοί για τους εργαζόμενους. Φερ΄ ειπείν ο 2703 να σας δώσω να καταλάβετε έβαζε ότι έπρεπε 25ετία να έχουν οι εργαζόμενοι και ζήταγε να προπληρώσουν όλα αυτά τα χρόνια.

Έβαζε επασφάλειες της τάξεως του 4,3 που εμείς διαφωνούμε με το να ξαναμπεί αυτό το επασφάλιστρο κι εμείς ζητάμε μείωση ως και κατάργηση από πλευράς του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος έχει πληρώσει κι έχει ξαναπληρώσει τα ασφαλιστικά του ταμεία. Οι μόνοι που δεν πληρώνουν είναι οι εργοδότες και στην προκειμένη περίπτωση το κράτος. Θα γνωρίζετε όλοι το τι έχει γίνει με το χρηματιστήριο.

Το πρόσφατο γεγονός με την Εμπορική που αφού συνδικαλιστικό κίνημα αποδέχθηκε να πάει να αγοράσει μετοχές και σήμερα ζητάει με 25 δραχμές που αγόρασε τις μετοχές από την Εμπορική να υπάρξει κάλυψη από την κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτές τις λογικές γι αυτό απαιτούμε να πληρώνει το ίδιο το κράτος για τους εργαζόμενους, γιατί εμείς πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε.

Σε αυτή τη λογική πιστεύουμε ότι εμπνέουν τέτοια αιτήματα για τα βαρέα και ανθυγιεινά τους εργαζόμενους και βέβαια από το υπάρχον καθεστώς που είναι τα 58 σήμερα οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν τα 50 και 55 και μια σειρά βέβαια άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φύση και τη σχέση της εργασίας.

Σε ότι έχει να κάνει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ενώσουμε από το ζήτημα το οικονομικό που βέβαια είναι δεδουλευμένα με δικαστικές αποφάσεις που αρνούνται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι προηγούμενες και η τωρινή να τα καταβάλουν. Αλλά να υπάρξουν και άλλα αιτήματα όπως έχει να κάνει με τη σταθερότητα και μονιμότητα της εργασίας.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα, σειρά Δήμων προσπαθούν να αλλάξουν τις συμβάσεις και από συμβάσεις με ασφάλιση στο ΙΚΑ προσπαθούν να τις κάνουν με σύμβαση έργου και το παράδειγμα το τρανό είναι στην Αθήνα που 400 εργαζόμενους τις τελευταίες μέρες προσπαθούν να τους αλλάξουν συμβάσεις. Άρα οι εργαζόμενοι να απαιτήσουμε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς σταθερή και μόνιμη εργασία, καμία απόλυση, ίσα και πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Και βέβαια για το τελευταίο το οποίο το θεωρώ πολύ σοβαρό ζήτημα με την αμφισβήτηση των δικαστικών αποφάσεων θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα, γιατί αυτή η κυβέρνηση η οποία σε συνέχεια της προηγούμενης ψήφισε τη μερική απασχόληση. Είναι αυτή η κυβέρνηση που ψήφισε το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα που δεν συμπεριλαμβάνει κατά γενικές εκτιμήσεις ούτε το 10% από αυτούς που είχε υποσχεθεί. Και είναι αυτή η κυβέρνηση που αν δεν κάνω λάθος με πρόσφατη εγκύκλιό της δικαιώνει τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι καλώς έχει και προχωράει σε αυτή η κατεύθυνση.

Εμείς και ενόψει των κινητοποιήσεων της Θεσσαλονίκης, αλλά και ενόψει των δημοτικών εκλογών καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν σε ταξική κατεύθυνση, να δημιουργήσουνε τέτοιους συσχετισμούς δυνάμεων ώστε να αποτρέψουν τουλάχιστον προς το παρόν την αδίστακτη όρεξη του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων τα οποία τους εξυπηρετούν. Και βέβαια μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων να δημιουργούμε και τις προϋποθέσεις για μια άλλη λαϊκή οικονομία για το καλό της λαϊκής οικογένειας.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν θέλετε κάτι να ρωτήσετε για να δώσουμε διευκρινίσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση μακριά από το μικρόφωνο)

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ουσιαστικά είναι δύο. Δηλαδή η πρόταση τι λέει; Λέει ότι όσοι προσλαμβάνονται υποχρεωτικά πλέον θα εντάσσεται, διότι έχουμε και το άλλο το πρόβλημα, δηλαδή κάποιοι προσλαμβάνονται εργάτες καθαριότητας και ουσιαστικά ευελπιστούν ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα φύγουν από εκεί που έχουν προσληφθεί ώστε σύμφωνα με τα τυπικά τους προσόντα να πάνε σε μια άλλη κατηγορία εργασίας. Εμείς λέμε ότι με το που μπαίνουν στην εργασία από 1/1/2006 θα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Η δεύτερη κατηγορία τι είναι; Είναι οι ήδη υπηρετούντες. Εκεί έχουμε μια υποπερίπτωση, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που είπε και ο συνάδελφος ο Γιώργος το 1999 όσοι ενταχθήκανε, είναι κάποιοι που ήδη έχουν ενταχθεί, προχωρήσανε λοιπόν σε εξαγορά των προηγούμενων χρόνων δηλαδή πριν από το 1999.

Εμείς τι λέμε; Όσοι έχουν κάνει αίτηση κι έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά με το νόμο του 1999 από τις 8/4 θα πληρώνουν επασφάλιστρο. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα που το έχουν εξαγοράσει και στη διαδικασία εξαγοράς να τους επιστραφούν τα χρήματα προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά και το χρονικό διάστημα που θα πληρώνουν επασφάλιστρο να ξεκινάει 8/4/1999. Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να μην τα υποβάλλουν για να υπάρχει και το ζήτημα της ισότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το προηγούμενο χρονικό διάστημα να αναγνωρίζεται...

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι να αναγνωριστεί ότι είναι ενταγμένα χωρίς να πληρώσουν επασφάλιστρο. Γιατί για τη μη ένταξή του δεν είναι η ευθύνη στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά η ευθύνη είναι στην ίδια την Πολιτεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα δεύτερο, επειδή είπες ότι τέθηκε ομόφωνα αποδεκτή η πρότασή σας για τα βαρέα, απλώς εδώ αυτή αναφέρεται μόνο γι αυτούς που είναι από πριν από την 1/1/2006 και μετά.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι το έγγραφο λέει "όπως καταγράφεται στην πρόταση". Δηλαδή στο έντυπό της η ΚΕΔΚΕ λέει "την αποδοχή του αιτήματος των βαρέων και ανθυγιεινών όπου αυτό ζητείται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ". Δηλαδή ουσιαστικά εμείς στην ΚΕΔΚΕ στείλαμε την πρότασή μας, όπως και στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη συζήτηση που είχε γίνει και μάλιστα είχαμε κάνει και συνάντηση μαζί τους καταφέραμε να τους πείσουμε ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Γιατί δεν μπορεί ούτε εμείς, αλλά ούτε και η ΚΕΔΚΕ, άσχετα πως μπορεί κανένας να εκφράσει τη θέση της ΚΕΔΚΕ στο ζήτημα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αιρετών, είναι φορείς θεσμικοί και δε θα μπορούν να πάνε σε έναν αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων γιατί ουσιαστικά αυτό ζητούσε η κυβέρνηση και από μας στην περίοδο της απεργιακής κινητοποίησης και από την ΚΕΔΚΕ να τους πει ότι ξέρετε κάτι εσείς ζητήσατε μόνο την καθαριότητα το οποίο δεν το δέχθηκε η ΚΕΔΚΕ, γιατί ουσιαστικά δεν έχει κανένα κόστος.

Όπως ξέρετε πολύ καλά στο δημόσιο δεν υπάρχει εργοδοτική εισφορά, αλλά εισφορά μόνο του εργαζόμενου. Άρα λοιπόν δεν υπάρχει οικονομικό κόστος που θα μπορούσε να πει η ΚΕΔΚΕ ότι θα επιβαρυνθούμε οικονομικά με την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Λοιπόν εγώ σας ευχαριστώ πολύ, καλό φθινόπωρο και να είστε σίγουροι ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναγκαστούν να μας λύσουν τα προβλήματα, ειδάλλως θα μας βρουν μπροστά τους. Και τότε δε θα υπάρχουν οι εκκλήσεις και οι επικλήσεις σταματήστε για να κάνουμε διάλογο, γιατί τέσσερις μήνες το μόνο που δεν κάνει ούτε η κυβέρνηση ούτε οι άλλοι κοινωνικοί φορείς που μας καλούσαν να αναστείλουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι να συζητάνε την επίλυση των προβλημάτων μας που εκκρεμούν πολλά χρόνια πριν.

Ευχαριστώ πολύ, καλημέρα.